Het succes van de cryptocurrency

 

Een Cryptocurrency kan worden omschreven als een digitale valuta, oftewel een virtuele munt. Met zo’n virtuele munt kun je online betalingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld onderling transacties verrichten, zonder dat er een derde partij bij komt kijken, zoals je bank of PayPal. Hoewel er tien jaar geleden nog vrijwel niet gehandeld werd met cryptocurrencies, zijn de digitale munten gedurende de afgelopen jaren erg gestegen in populariteit. Dat heeft meerdere oorzaken. Eén daarvan is bijvoorbeeld dat het internet in het algemeen al zeer gestegen is qua populariteit. Tegenwoordig maakt vrijwel iedereen gebruik van het internet. Daardoor durven mensen ook eerder te investeren in een virtuele munt. Bovendien hebben veel mensen de neiging om te investeren in nieuwe technieken en technologieën. Daarom heeft men vaak het gevoel ‘met de tijd mee te gaan’ wanneer men een investering doet in een cryptocurrency. Toch is de groei van het internet niet de enige oorzaak van het plotselinge succes van de cryptocurrency. Er zit nog iets anders achter. Dit kan ronduit het beste worden uitgelegd met een duidelijk voorbeeld: en dat is natuurlijk de Bitcoin.

cryptocurrency

De Bitcoin

Momenteel bestaan er maar liefst 923 verschillende cryptovaluta. Daarvan is er één die verreweg het meeste verhandeld wordt. De Bitcoin staat met stip aan kop, met een marktaandel van 46,96% op 20 december 2017. De Bitcoin bezit dus bijna de helft van het gehele marktaandeel aan cryptovaluta. Op dezelfde datum was de Bitcoin maar liefst 15,049 euro waard. De Bitcoin gebruikt een soort decentraal betaalnetwerk. Dit kan ook wel worden vergeleken met een grootboek. Dit grootboek wordt vaak de blockchain genoemd. Iedereen die een digitale portemonnee heeft, kan zorgen dat zijn of haar transacties vastgelegd worden op deze blockchain. Een digitale portemonnee wordt ook wel een BTC wallet genoemd (Bitcoin wallet). Het is eigenlijk pas sinds dit jaar dat de Bitcoin zo ontzettend veel waard is geworden. Maar hoe komt dat eigenlijk?

De future op de Bitcoin

Afgelopen jaar is er voor het eerst een future op de Bitcoin gelanceerd. Dit betekent dat mensen nu ook kunnen speculeren op de Bitcoin zonder ook daadwerkelijk Bitcoins te bezitten. Dit maakt de Bitcoin dus eigenlijk een interessante nieuwe beleggingsmogelijkheid. Veel beleggers, of dat nou particulieren zijn of professionele beleggers, hebben daarom gekozen om in de Bitcoin te investeren. En het resultaat was te merken. Waar de Bitcoin voor 2017 nog nooit meer dan 1.500 dollar waard was geweest, heeft de Bitcoin inmiddels al de grens van 14.000 dollar bereikt. En de Bitcoin blijft maar stijgen. Zo zie je dat het instellen van één nieuwe feature een koers drastisch kan doen stijgen. Of de koers van de Bitcoin in 2018 ook blijft stijgen, is niet met zekerheid te zeggen. Maar de meeste beleggers zijn nog lang niet klaar met hun beleggingen in de Bitcoin, dus voorlopig zit je met een belegging in deze virtuele munt nog wel even veilig.