De verzorging van de vijgenboom

Een vijgenboom staat graag in de volle zon of in halfschaduw, het liefst wel met een beschutting van een muur op het zuiden. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond geplaatst worden. In de volle grond kan de vijgenboom redelijk goed tegen de vorst. Wanneer de boom in een pot staat kan de plant in de winter het best binnen gezet worden in een garage of een schuur. Het is dan wel belangrijk om de grond af en toe te bevochtigen.

In een milde winter kan de vijgenboom buiten blijven staan. In de volle grond kan de vijgenboom eventueel wel de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde winter. De vijgen aan de boom kan je beschermen tegen vorst, want die kunnen namelijk niet tegen temperaturen onder de 7 graden celcius. Denk bijvoorbeeld om een sok over een vijg heen te trekken.

Het planten van een vijgenboom

Als je een vijgenboom goed wilt planten kun je dit het beste wel in het voorjaar doen. Na het planten knip je de scheuten tot 3 à 4 ogen in. De boom staat het liefst op een warme plek, met een voedzame vochthoudende grond, die ook niet te nat blijft. De PH waarde van de grond moet tussen de 5,5 en 6,5 zijn. De beste plek voor een boom is voor een schutting of een muur op het zuiden, want zo staat de boom mooi uit de wind en een muur straat ook nog vooral veel warmte uit voor de boom.

Het water geven van een vijgenboom

In de zomer heeft de plant wel voldoende water nodig. In een pot volstaat een pot gevuld met potgrond, maar het moet wel voldoende vochtig blijven.

Zo is het dus belangrijk als jij een boom plaatst, dat je alvast rekening houdt met de standplaats van de boom in de zomer, maar ook alvast met de verzorging van de boom in de winter. Want iedereen wilt natuurlijk zo lang mogelijk van zo’n mooie boom genieten.