Koolstofweefsel: voor- en nadelen

Koolstofweefsel kan voor veel verschillende dingen gebruikt worden en heeft veel goede eigenschappen. Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee. Maar zoals alles met veel voordelen heeft koolstofweefsel ook nadelen. Het is bijvoorbeeld erg duur. Hieronder lees je nog meer over de voor- en nadelen van koolstofweefsel.

Koolstofweefsel is erg sterk

Koolstofweefsel is gemaakt van hele dunne draden van koolstof. Dit maakt de stof erg stijf en sterk. Er kan veel trekkracht gebruikt worden met de stof. Een nadeel van de stof is echter dat wanneer er puntkracht op te staan komt het wat minder sterk is. Het is dan beter om koolstofweefsel te gebruiken met bijvoorbeeld glasvezel om het te versterken. Dit geeft dan ook weer extra kosten.

Geleiden van stroom

Koolstofweefsel kan goed stroom geleiden. Dat kan gevolgen hebben als je koolstofweefsel met metaal gaat gebruiken. Er kan dan elektriciteit vrij komen. Daarom zul je een laag glas tussen je metaal en je koolstofweefsel moeten hebben. Het probleem kan dus gemakkelijk opgelost worden, maar wel met aanvullende kosten.

Vacuüm gebruiken

Als je koolstofweefsel wilt gebruiken vanwege zijn vele goede eigenschappen zul je gebruik moeten gaan maken van druk of vacuüm. Dit zorgt ervoor dat alle goede kwaliteiten goed naar voren komen en dit ook lang meegaat. Wanneer je geen gebruik maakt van vacuüm kan je koolstofweefsel zijn sterkte gaan verliezen. Koolstof en carbon zijn veel te duur om daar geen optimaal gebruik van te maken.